Positieve balans


Gouda - Eiwitten verzadigen meer dan koolhydraten, koolhydraten meer dan vetten, vetten meer dan alcohol. Eetgedrag wordt bepaald door twee soorten processen. Metabole, die gevoelens van honger en verzadiging aangeven en zo zorgen dat het lichaam voldoende energie krijgt. En sensorische, die bepalen wat we lekker vinden en wat ons tegenstaat. Bij het aanleren van voedselvoorkeuren leren we vooral smaken waarderen die samenhangen met hoge energiedichtheid, dus met veel vetten en koolhydraten. Behalve door het aanleren van een ander eetpatroon en door meer te bewegen, kunnen we overgewicht bestrijden door de eigenschappen van voeding te veranderen. Er zijn al enkele voedingsmiddelen met eetlustremmende ingrediënten op de markt. De industrie probeert ook 'lichte' voedingsmiddelen te maken die sterk verzadigen. Door hun evolutie lijken mens en dier vooral slecht toegerust om met vloeibare calorieën om te gaan. Die glijden heel gemakkelijk naar binnen en leiden snel tot een positieve energiebalans. Prof.dr.ir. Kees de Graaf, sinds vorig jaar bijzonder hoogleraar Eetgedrag aan de Wageningen Universiteit, wil het mechanisme achter die vloeibare dikmakers uitzoeken. In Nederland heeft bijna de helft van de bevolking overgewicht.