Met de ogen


‘Uit onderzoek blijkt dat we te veel eten omdat we worden gebombardeerd door signalen om ons heen die ons opdragen om te eten. Het ligt domweg niet in onze aard om na elke hap te pauzeren en ons af te vragen of we voldoende hebben gehad. Wij mensen eten alsof het onze taak is om alles op te eten. We eten met onze ogen, met onze oren, met allerlei zintuiglijke waarneming, alles wat ons maar wil afleiden van de maag die laat weten dat we vol zitten. Waarom is het oog groter dan de maag? Het zit in schijnbaar onbenullige details, de maat van het glas en van het bord. Is het bord groot, dan scheppen we meer op en eten we meer dan wanneer we van een klein bord eten. Ook associatie heeft invloed op je smaak. Mannen houden meer van maaltijdgerelateerd eten, zoals biefstuk en pasta, en vrouwen kiezen eerder voor makkelijke snacks zoals een ijsje of chocola. Dat komt omdat mannen die maaltijdgerelateerde dingen associëren met verzorgd worden en aandacht krijgen, terwijl het vrouwen doet denken aan het klaarmaken en de rotzooi die daarna weer moet worden opgeruimd.’